Krémové cviklové rizoto s kuracím stejkom poteší chuťové bunky každého turistu a výborne padne po celodennej túre na suchej strave 😊.
Čo vlastne jedia turisti?
Mimo túry to čo ostatní. A na túre?
Turistický jedálniček je pestrý. Mení sa podľa zvykov a chutí turistov, ročného obdobia, času túry, dĺžky túry, ale aj turistických cieľov. Aj ten náš prešiel niekoľkými etapami a obmenami, kým sme našli ideál – horskú chatu na polceste 😊. Drvivá väčšina turistických trás však takou vymoženosťou nedisponuje… takže si skoro vždy nosíme vlastné zásoby.
Naše turistické menu je ako my: jednoduché a veľmi praktické. Základom je voda, rožok a konzerva 😊. Nezaberú veľa miesta a nepokazia sa v letnej horúčave ani za desať hodín. Takže, ak ich neskonzumujeme, dajú sa použiť na ďalší deň. Obľúbenou variáciou je obložený rožok – salámou, slaninkou, rezňom. Nevýhoda – musí sa zjesť (najmä v lete) do 3-4 hodín. Miesto vody poslúži aj minerálka so zvýšeným obsahom magnézia (ale neperlivá! s bublinkami smoklí popod štupeľ a ruksak za hodinu premočí 😊) alebo čaj (no pri ňom v horúčave hrozí skyslenie ☹). Preferovanými doplnkami je energetická káva (síce s tonou nezdravého cukru a kofeínu – ale ako sa po nej ľahko šliape!) a celozrnný keksík, sójová alebo proteínová tyčinka (v lete bez čokoládovej polevy). Nie je to veľmi kreatívne menu a občas nám už aj lezie na nervy, ale hlad je hlad, času na prípravy je málo a miesto v ruksaku vzácne.
Deň na studenej suchej strave (črevám a žalúdkom neprospieva a vždy protestne kvília 😊) sa snažíme vyvážiť teplou večerou. Po rutinnom suchom a náročnom dni si telá nástojčivo žiadajú kreatívnu satisfakciu. Vtedy sa „hecnem“ a uvarím niečo dobré, napríklad takéto krémové cviklové rizoto s kuracím stejkom. Mňam.
Recept na 4 porcie:
350 g uvarenej cvikly
1 ČL sušeného cesnaku
Čierne korenie
100 ml bieleho suchého vína
1 veľkú cibuľu
200 g ryže
0.75 L zeleninového vývaru
4 PL masla
5-6 lístkov čerstvej šalvie
olivový olej
2 ks kuracích pŕs
Lístky bazalky na ozdobu
Čas prípravy: približne 1 hodinu
Postup prípravy:
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme, vykrojíme prípadné kostičky či zvyšky chrupaviek, a rozkrojíme ich na polovicu. Hrubšiu časť rozrežeme ešte na polovicu (na plocho, aby vznikli dva tenšie plátky mäsa). Osolíme z oboch strán, okoreníme čiernym korením a odložíme do chladna.
- Cviklu uvaríme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Polovicu rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na lyžici masla a olivového oleja. Pridáme ryžu a pražíme približne 5 minút. Prilejeme biele víno a miešame, kým sa víno vyvarí.
- Do ryže prilejeme trochu vývaru a pomaly miešame. Keď zmes zhustne, prilejeme ďalšiu naberačku vývaru a toto opakujeme, až kým ryža nezmäkne. Konzistencia rizota má byť redšia, kašovitá. Do uvareného rizota pridáme kašu z cvikly, potom aj na kocky nakrájanú cviklu, čierne korenie, sušený cesnak a ak je potrebné, aj soľ. Napokon vmiešame 2 PL masla a necháme pár minút pod pokrievkou postáť.
- Na panvici rozohrejeme 2 PL lyžice olivového oleja a na rozpálený olej uložíme kuracie prsia. Polo-prudko ich opečieme z každej strany zhruba 3-5 minút, aby bol povrch mierne zlato-hnedý a chrumkavý. Vyberieme na tanier.
- Do horúcej panvice pridáme 1 ČL lyžičku olivového oleja a 1 PL masla a prudko opečieme nasekané šalviové lístky.
- Opečené šalviové lístky pridáme do rizota, to naservírujeme na tanier a ozdobíme lístkami z bazalky.
Kto má rád pestrejšie chute, môže si naservírované rizoto posypať strúhaným tvrdým syrom.
Páčila sa ti netradičná story zo života, v ktorej som ti ukázala krémové cviklové rizoto na môj spôsob? Zdieľaj a ukáž ju ostatným 😉. Ďakujem.